Een nieuwe start voor Acupunctuur Lotus.

Nog niet op het definitieve adres, omdat de verbouwing later start dan gepland.
De praktijk zit nu tijdelijk in Asten bij sportschool Move Your Body.

Voor actuele informatie volg facebook 


In februari is intake met consult geen € 75,00 maar €60,00

Over mijzelf

Mijn naam is Miriam de Vries, van oorsprong ben ik verpleegkundige. Ik heb in de jaren tachtig van de vorige eeuw in het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg mijn opleiding gevolgd en er vervolgens gewerkt. Daarna heb ik ruim 10 jaar bij kinderopvang Korein gewerkt. En voor mijn ommezwaai, heb ik de laatste jaren met veel plezier gewerkt op Eckartdal met mensen met een verstandelijke beperking.

Begin deze eeuw heb ik een cursus shiatsu massage gevolgd. Dit is Japanse massage via de meridianen. Hierdoor kwam ik in aanraking met de Chinese Geneeswijze. Ik heb ook zelf verschillende acupunctuurbehandelingen ondergaan en merkte wat een mooie manier van genezen dit is. Het zaadje van de Chinese Geneeswijze begon al aardig te groeien en in 2010 heb ik besloten om het roer om te gooien en te starten met de opleiding acupunctuur bij Qing Bai.

Daar heb ik ook de opleiding Westerse Medische Basiskennis gedaan.
Ook heb ik een jaar voedingsleer gevolgd, waarbij de denkwijze volgens de Chinese Geneeswijze gecombineerd is met de Westerse inzichten over vitamines, eiwitten, koolhydraten, enzovoort.
Waarom voedingsleer? Omdat een goede voeding belangrijk is voor je gezondheid. Veel klachten ontstaan vanuit een verkeerd voedingspatroon en daarom vind ik het belangrijk om mensen, naast hun acupunctuurbehandeling, ook een advies te kunnen geven over hun voedingspatroon. Dan kun je zelf, door bewust te gaan eten, werken aan je gezondheid.

Verder volg ik regelmatig bijscholingen om mij te verdiepen in mijn vak.

Dit is op het gebied van Chinese Geneeswijze, voeding, Westers Medische Basiskennis, massage en zelfontwikkeling.

Gespecialiseerd in:

Stress en burn-out

Stress is een normaal verschijnsel en de meeste keren kun je hier goed mee omgaan, maar dan ineens zijn er te veel factoren bij elkaar en lukt het niet meer. 


Depressie

Iedereen heeft weleens last van sombere gevoelens en weinig zin om dingen te ondernemen. Dit is normaal en deze gevoelens gaan vaak vanzelf weer over.

In balans door de overgang

De overgangsperiode is een periode met grote hormoonschommelingen, waardoor er ontzettend veel gebeurt in het vrouwelijk lichaam.


Andere klachten

Klachten te verhelpen of verminderen met acupunctuur
Wat is acupunctuur?

Voordat ik uitleg wat acupunctuur is, wil ik het eerst hebben over het menselijk lichaam. Ons lichaam is continu bezig om evenwicht te behouden. Er zijn vele processen in ons lichaam werkzaam die via een proces van terugkoppeling verlopen. Voorbeelden zijn lichaamstemperatuur, bloedsuikerspiegel, schildklierhormoon en zo zijn er vele andere processen.

Deze processen noemen we homeostase en werken volgens het volgende basisprincipe. Het werkt hetzelfde als de thermostaat van de centrale verwarming in je huis, als de temperatuur te laag is, gaat er een seintje naar de ketel om te gaan stoken. Deze blijft stoken totdat er weer een seintje komt dat de gewenste temperatuur is bereikt.

De Chinese Geneeswijze (TCG) kan op een natuurlijke manier verstoorde homeostatische processen resetten. TCG is een holistische geneeswijze en heeft een heel andere invalshoek als de westerse geneeskunde.

De eerste vormen van acupunctuur zijn meer dan 2000 jaar geleden ontstaan in China. De Chinezen hadden toen nog geen mogelijkheden voor bloedonderzoek, of scanners. Zij zijn verschijningen uit de natuur gaan vergelijken met dingen die in het menselijk lichaam gebeuren. Dan kan het dus gebeuren dat ik ineens over Damp praat of over Wind. Wind bijvoorbeeld is de veroorzaker van jeuk in je lichaam, maar ook trillende spieren.

De Chinezen hebben het lichaam onderverdeeld in 12 gebieden, de meridianen. Deze meridianen hebben elk hun eigen specifieke werking en zijn gekoppeld aan een orgaan. Zo is de Dikke Darm meridiaan medeverantwoordelijk voor het afweersysteem. Als er een griepvirus in de lucht hangt, dan worden er vaak punten van de Dikke Darm meridiaan gebruikt.Klachten te verhelpen of verminderen met acupunctuur

• Allergie,hooikoorts
• Blaasontsteking
• Burnout
• Carpaaltunnel syndroom
• Chronische pijn
• Depressie
• Gordelroos met zenuwpijn
• Hielspoor
• Hoofdpijn / Migraine
• Frozen shoulder
• Klachten aan elleboog of knie
• Menstruatieklachten
• Maag- en darmklachten
• Overgangsklachten
• Rug- en nekklachten
• Stress- en spanningsklachten (zie bij specialisatie)
• Spierklachten
• Slecht slapen
• Vermoeidheid
• Vermindering bijkomende klachten bij kanker
• Verstuiking

en nog veel meer

Staat je klacht er niet bij kijk dan op de indicatielijst die is samengesteld door de WHO (World Health Organisation).

Werkwijze

Op de allereerste plaats heb ik er bewust voor gekozen voor één behandelkamer. Ik vind het persoonlijk contact heel belangrijk, zodat er ook de mogelijkheid is om samen te bekijken wat je zelf kunt doen om je gezondheid te bevorderen. Hier hebben we het dan over als de naaldjes geplaatst zijn.

Bij de eerste afspraak vindt een intake gesprek plaats, waarbij ik begin met vragen over je klacht.
Daarna kan ik ook vragen naar algemene zaken over spijsvertering, slapen, hoeveel energie je hebt. En ook hoe het met je leefgewoontes en je voedingspatroon staat. Ik kijk naar je tong en voel je pols, of ik palpeer de meridianen of de pijnlijke plek.

Dit geeft mij een beeld over de oorzaak van de klacht en hierop bepaal ik welke punten ik ga aanprikken. Je mag dan plaatsnemen op de behandeltafel en de naaldjes worden gezet.

zo als je ziet, zijn de naaldjes heel dun

Bij het zetten van een naaldje kun je een klein prikje voelen, een stroomstootje, een drukkend of kriebelend gevoel. Dit hoort erbij en is een teken dat het lichaam goed reageert.

De naaldjes blijven 30 minuten zitten, in die tijd kunnen we kijken naar je levensstijl of je voedingspatroon. Wil je liever je ogen dicht doen en even relaxen, dat kan ook. Dan zet ik een fijn muziekje op en kun je een half uurtje ontspannen.

Na het half uur worden de naalden er uit gehaald. Naast acupunctuur gebruik ik in mijn behandeling ook regelmatig moxa en guasha (zie bij “aanvullend”), afhankelijk van de klacht.

Om acupunctuur goed zijn werking te laten doen, zijn er een aantal behandelingen nodig. De eerste 3 tot 5 behandelingen worden wekelijks of 2x in de week gegeven. Dit is nodig om het lichaam goed in werking te zetten om de klachten te laten verdwijnen of verminderen.

Daarna evalueren we de situatie en vaak kan er dan meer tijd tussen 2 behandelingen inzitten.

In het totaal (gemiddeld gezien) heb je toch gauw 10 behandelingen nodig.

Aanvullende therapie

Patent kruiden

Soms heb je aan acupunctuur niet genoeg. Dan is een aanvulling met kruiden een uitkomst, want we krijgen steeds meer te maken met complexe klachten waarbij het inzetten van Chinese kruiden, naast acupunctuur, gewenst is. Denk bijvoorbeeld aan huidaandoeningen (acne, eczeem, psoriasis), burnout, fibromyalgie, ME, migraine, psychische klachten, slapeloosheid, constipatie, PMS en menopauzale klachten. Deze kruiden zijn geheel op natuurlijke basis.

Moxa

Moxa ofwel bijvoetkruid (artemisia vulgaris) brengt warmte diep in de huid en onderliggende lagen. Het wordt op verschillende manieren toegepast. Het ruwe kruid kan in torentjes op de huid geplaatst worden, een sigaar van moxa wordt boven de huid gehouden. Kleine kegeltjes worden op de naald geplaatst of ik gebruik een lamp met dezelfde verwarmende eigenschappen boven een gedeelte van het lichaam.

Guasha

Is een oude Aziatische techniek waar men met een steen over de huid gaat. Het is bruikbaar bij vele klachten, en werkt heel goed bij vastzittende spieren. Door het "schrapen", zorg je dat de blokkades verdwijnen en er weer een goede bloed doorstroming ontstaat.Ontspannende massage

Op verzoek van klanten, kun je ook terecht voor een ontspannende rugmassage. Of koop een bon en geef iemand een heerlijke massage cadeau.

Voeding

In de Chinese geneeswijze (TCG)staat een goede Qi(energie) centraal. Het is de basis voor een lang, gezond en gelukkig leven. De TCG kent oorspronkelijk 8 takken waarvan Bewust Zijn, beweging en rust, voeding en ademhaling en als laatste uitwisseling en aanraking de basis vormen. Dit is de basis voor een goede gezondheid. De andere vier takken, kruidengeneeswijze, acpunctuur en tuina, feng shui en als laatste astrologie worden therapeutisch ingezet.

Voeding heeft een grote invloed op je gezondheid, maar in deze tijd is het moelijk om duidelijk te krijgen wat gezond is. Er is een overvloed aan produkten en verder worden we overspoeld met allerlei dieten die beweren hét antwoord te zijn op gezond eten.
Het uitgangspunt voor mij is het eten van volwaardig voedsel en weten waar je eten uit bestaat, zonder onnodige toevoegingen. Ook vind ik belangrijk dat je plezier hebt in het maken van je eten en dat je het ook met plezier opeet. Dit is het halve werk.

Ga niet rigoureus je eetpatroon omgooien, maar begin met kleine stapjes. Je kunt een oude vertrouwde gewoonte niet zomaar opzij zetten, dat gaat niet lukken. En als je een keer “zondigt”, geniet er van en ga daarna weer verder op de goede weg.

Wil je een aangepast advies, maak dan een afspraak.

Visie en de naam Lotus

Lotus is een bloem die in vele delen van de wereld een grote symbolische waarde heeft. In de Tao staat de lotus voor het beeld van het eeuwige rad van het leven. Het staat ook symbool voor de ontluiking en bloei van de geest.

In de Chinese cultuur verwijst zij naar het zelfreinigende vermogen. De plant groeit in de modder, maar ziet er nooit vies uit. Ook de mens heeft een zelfhelend vermogen en kan verstoorde energie weer herstellen.

In vele culturen wordt de lotus gezien als een scheppende kracht, die symbool staat voor wedergeboorte, vruchtbaarheid, onsterfelijkheid, gezondheid en schoonheid.

In mijn praktijk wil ik mensen helpen om hun eigen scheppende en helende kracht weer terug te vinden, zodat zij weer in een goede balans komen. Dit door het geven van acupunctuurbehandelingen, maar ook door samen te kijken naar haar of zijn gewoontes die een goed evenwicht kunnen verstoren.

Tarieven

intake en eerste consult €75,= (1,5 uur)
acupunctuur consult €60,= (1 uur)
ontspannende massage €40,= (1/2 uur)
kruiden €12,= (merk Green Nature)

Betalingswijze: pinnen na behandeling

Je krijgt de factuur via de mail na betaling. Heb je geen mailadres dan krijg je hem op papier aangeboden.

Veel zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur, vaak gedeeltelijk, via de aanvullende verzekering. Dit verschilt per verzekering, dus kun je het beste in je polis kijken of conctact opnemen met de verzekeringsmaatschappij.


...

Een handige en overzichtelijke website is:

https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/chinese-geneeswijzen

Handig om te weten: het gaat niet van je eigen risico af!
De kruiden en de massage worden niet vergoed door de zorgverzekeraar

Belangrijk!
als je niet op de afgesproken tijd aanwezig kunt zijn, dan moet je dit minimaal 24 uur van te voren telefonisch of via de mail doorgeven. Anders ben ik genoodzaakt om het tarief in rekening te brengen.


Contact

Je kunt telefonisch, via whatsapp, of per e-mail een afspraak maken of je vragen stellen.

Miriam de Vries

Praktijkadres:
Nobisweg 1a
5721 VA Asten

Postadres:
Korenakker 4
5712 NJ Someren

E-mail: info@acupunctuurlotus.nl
Telefoon: 06 488 12 137

Openingstijden:
dinsdag: 08.30 - 12.30
vrijdag: 08.30 - 12.30

Aangesloten bij

© 2019 DAS Publishers - Alle rechten voorbehouden