Acupunctuur Lotus

Een gezonde darm, een gezonder jij: Onderhoudstips voor je darmen

Door Miriam de Vries

Je darmen zijn meer dan alleen een orgaan voor spijsvertering; ze spelen een cruciale rol in je algehele gezondheid en welzijn. Ontdek hoe jij voor je darmen kunt zorgen voor een gezonder leven.

Darmen en hun functies

Voor lange tijd was de gedachte dat je darmen alleen maar nodig waren voor de vertering van je eten. Je eet wat, het wordt afgebroken in kleine stukjes in je maag en dunne darm en het wordt opgenomen.

Maar met de mogelijkheid om DNA te detecteren, weten we nu veel over de bewoners van je darmen. Dit zijn verschillende soorten bacteriën, virussen en schimmels. We begrijpen meer over de vele taken die de bacteriën uitvoeren in je darmen.

Zij hebben invloed op je gezondheid. Nu denk je misschien, bacteriën dat is toch niet goed? Jawel, zolang ze in bepaalde verhoudingen in je darmen zijn. Heeft één groep de overhand, ja dan krijg je klachten.

Darmflora en jouw lichaam

Wij hebben een hele mooie samenwerking met onze darmflora. Wij zorgen voor een omgeving met een constante temperatuur en aanvoer van voeding.Je darmflora is hier erg blij mee en dat heeft weer goede gevolgen voor ons.

Ze breken voedsel af wat wij zelf niet kunnen afbreken. Ze verteren onder andere vezels en daardoor ontstaan er korteketenvetzuren. Deze zuren zijn belangrijk voor een gezonde darmwand.

En ze hebben grote invloed op het immuunsysteem en je hersenen.

Onbalans in je darmflora

Als er een goede balans is in de verschillende soorten bacteriën, virussen en schimmels, dan heb je alleen profijt van je darmflora.

Maar zijn er van een bepaalde soort te veel of te weinig van, dan merk je dat niet alleen in je darmen, maar ook in je lichaam.

Je immuunsysteem kan te sterk gaan reageren, zodat je last gaat krijgen van hooikoorts of een andere allergische reactie. Of je darmwand raakt in een slechte conditie waardoor verkeerde stoffen je lichaam in kan gaan. Dit heeft tot gevolg dat je lever overuren gaat maken of je krijgt acne of eczeem.

Of je darmen maken te weinig serotonine aan en dan kan je meer last krijgen van depressieve gevoelens.

Het is dus van belang om goed voor je kostgangers te zorgen. Wat hebben zij nodig om optimaal te kunnen functioneren en onze darmen gezond te houden?

Tips voor een gezond darmmicrobioom

Op de eerste plaats is dat de voeding die jij eet.

Je maakt je darmflora blij met planten. In groente zitten vezels en die kunnen wij zelf niet verteren daar hebben wij de bacteriën voor nodig. Die zetten deze om in voor ons lichaam gunstige stoffen zoals butyraat. Butyraat is nodig voor de darmwand.

Ook maken de bacteriën vitamines aan onder ander vitamine K. Die hebben we nodig voor de bloedstolling en bij de opbouw van botten.

De hoeveelheid groente die je op een dag nodig is ongeveer 500 gram. Heel wat meer dan het advies van het voedingscentrum. Wil je zoveel groente eten dan zit er niets anders op dan dit ook bij je andere maaltijden toe te voegen. Wij zitten nog vast aan de sneetjes brood in de ochtend en bij de lunch. Dit kan je goed vervangen door maaltijden met groenten, aangevuld met vetten en eiwitten.

Gebruik regelmatig gefermenteerde producten zoals zuurkool, kimchi en kefir. Dit kun je beschouwen als een probiotica.

Ben matig met gefrituurde etenswaren, suikers (ook kunstmatige zoetstoffen) en alcohol.

Ga wandelen

Ook voor je darmen is beweging goed. Het stimuleert de peristaltiek, zodat eten niet te lang in je darmen blijft en jij op tijd naar de wc kunt.

Dus zorg elke dag voor matig inspannende beweging. Bijvoorbeeld elke dag een ½ uur wandelen. Maar ook tuinieren, huishoudelijk werk en pak vaker de fiets

Geef je darmen rust

Wij leven in een tijd waar de hele dag voedsel aanwezig is. Naast de gewone maaltijden, is er een koekje bij de koffie. Staat er een snoeppot open op tafel waar je vaak in graait? Op het werk is er regelmatig een traktatie en ga zo maar door. Het aantal eetmomenten is gauw 10x per dag. Je spijsvertering is dus de hele dag actief. Het krijgt geen tijd om eens goed alles te verwerken.

Het beste is 3 maaltijden per dag. En stop met eten na 8 uur ’s avonds.

Leef niet te schoon

Zeker na corona zijn we steeds meer antiseptische middelen gaan gebruiken.

Waar poets jij mee? Is dit een middel die 99% van alle bacteriën dood? Of gebruik je een gewone allesreiniger. Was jij je handen met zeep die desinfecteert? Stop hiermee.

Gebruik producten die schoonmaken, maar niet alle bacteriën doden. Door gewoon schoon te maken reinig je al voldoende en het geeft verder je immuunsysteem de kans om antistoffen aan te maken.

Een duidelijk voorbeeld is dat veel mensen de afgelopen 2 winter vaak verkouden of grieperig waren. Veel meer als normaal. Dit komt omdat we in corona-tijd minder met deze virussen in aanraking zijn geweest. En hierdoor wordt ons immuunsysteem een beetje lui. En reageert niet adequaat genoeg.

Kijktip

Op Netflix is een documentaire Hack your health  “the secrets of your gut”. Hier wordt op een mooie manier uitgelegd wat er allemaal gebeurt in de darmen

Persoonlijk advies en acupunctuur

Heb jij klachten en weet je niet hoe je die moet aanpakken?

Wil je weten wat jij het beste kunt eten?

Maak dan een afspraak. Dan kunnen we samen kijken wat jij nodig hebt.