Wat is acupunctuur?
Voor veel mensen is acupunctuur erg onbegrijpelijk. Je zet een paar naalden en er gebeurt iets.
De naalden zijn alleen een hulpmiddel om je lichaam aan te zetten tot zelfherstel.
In deze blog zal ik de basis uitleggen van de acupunctuur.
Acupunctuur is een oude Chinese geneeskunde. Die zeker al 3000 jaar bestaat.
Het oudste en bekendste geschrift is van de Gele Keizer Huangdi en dateert uit de tweede eeuw voor Christus tot de tweede eeuw na Christus.
Hierin wordt de Chinese geneeskunde beschreven en vormt vaak de leidraad voor de andere stromingen in de Chinese geneeskunde.
Chinese geneeskunde is meer dan acupunctuur.
De basis bevat een aantal leefregels, die wij in onze tijd weer aan het herontdekken zijn. Op de eerste plaats is dit een goede ademhaling. Verder een balans tussen inspanning en ontspanning. En het eten van voedsel dat past bij het klimaat en het seizoen.
Maar soms is er extra ondersteuning nodig en dit gebeurt dan in de vorm van kruiden, acupunctuur en tuina (massage).
In deze blog gaan we het alleen hebben over acupunctuur, want kruiden en tuina is weer een vak apart.
Chinese Geneeskunde
De basis van Chinese geneeskunde is dat alles energie is.
Energie is er in verschillende vormen, de dichtste vorm van energie zijn de dingen die we zien. De mens, een boom, maar ook een tafel.
De fijnste vormen zijn voor ons niet zichtbaar, sommige zijn wel meetbaar. Zeker met het ontstaan van de kwantumtheorie is dit meer tastbaar geworden.
In het lichaam bevinden zich verschillende soorten energieën. De acupunctuur maakt gebruik van de energie die in banen over het lichaam liggen. Dit zijn de meridianen.
Vaak worden ze voorgesteld als smalle dunne banen, maar je kunt het beter vergelijken met rivierstromen, die heel veel connecties maken. Of je kunt het voorstellen als een sinaasappelnetje over je lichaam of het internet.
Elke meridiaan heeft zijn eigen actie en functie.
De twaalf meridianen hebben ieder een eigen functie en samen zorgen ze voor een goed functionerend lichaam. Dit gebeurd niet alleen door hun acties maar ook door de samenwerking tussen de verschillende meridianen.
Zo zorgt de levermeridiaan dat alle energie in het lichaam kan stromen en dat organen hun werk kunnen doen. Raakt deze energie geblokkeerd, dan krijg je problemen.
Bij de levermeridiaan kan er dan migraine ontstaan, hoge bloeddruk, menstruatieproblemen of klachten aan de darmen.
De levermeridiaan werkt vaak samen met de Galblaasmeridiaan om te zorgen voor de vrije stroom van energie. En de dunne darmmeridiaan wordt vaak samen met de levermeridiaan ingezet om hitte uit het lichaam te halen.
Door het stellen van vragen over jouw gezondheid en klachten kan de acupuncturist een beeld vormen welke meridianen uit balans zijn.
Daarnaast kan een acupuncturist ook kijken naar je tong en het voelen van de polsslagaders.
Zowel de pols als de tong geven ook informatie over jouw lichaam.
Hoe werkt acupunctuur?
Zoals al is gezegd zijn alle meridianen met elkaar in verbinding. Ze werken met elkaar samen en versterken elkaar.
Verder kun je alles spiegelen in het lichaam. Een knie komt overeen met de elleboog en een voet met de hand.
Hier maak je gebruik van met het kiezen van de naaldlocaties.
Door het plaatsen van een naald krijg je verschillende reacties in het lichaam. Is er een pijnlijk gebied dan krijg je daar een betere bloeddoorstroming. En dat heeft tot gevolg dat voedingsstoffen worden aangevoerd en afvalstoffen worden afgevoerd.
Verder is er ook een reactie in de hersenen en het zenuwstelsel. Bij pijn zal deze minder worden. Is er een andere klacht zoals opvliegers dan worden hormonen weer in balans gebracht.
In de acupunctuur zijn er verschillende stromingen, die op een andere manier naar de energie kijken en dus ook verschillende behandelmethodes hebben. Ik maak gebruik van de balansmethode van dr. Tan.
Met de balansmethode maak je vooral gebruik van onderarmen en onderbenen. In deze gebieden liggen de meest krachtige acupunctuurpunten en daar ga je gebruik van maken.
Bij pijnklachten is dit het beste merkbaar.
Heb je bijvoorbeeld een zere linkerschouder dan ga ik meestal op de rechterenkel en onderbeen palperen. Hier zitten dan gevoelige plekjes. Daar ga ik de naaldjes zetten.
Vaak merkt de client direct al een verbetering. De arm kan veel beter bewegen en pijn is veel minder.
En dan komt het mooiste van mij vak. De verbazing. Het ongeloof.
Vaak ook opluchting, omdat er eindelijk iets aan de pijn wordt gedaan.
Natuurlijk is de pijn niet weg met één behandeling. Het gebied is toch aangetast, er is herstel nodig en dat kost tijd.
Acupunctuur is een fijne manier om gezondheidsklachten te verhelpen of te verminderen.
Het lichaam lost het probleem zelf op. Je hebt geen of minder medicatie nodig, die vaak ook bijwerkingen geven.
Ook kun je acupunctuur inzetten als een preventieve gezondheidsinterventie. Door regelmatig een afspraak te maken, zorg je dat de energie blijft stromen. Je maakt je lichaam sterker tegen allerlei ziektes.