Acupunctuur Lotus

Weet je zeker dat je geen stress hebt?

Door Miriam de Vries

Weet je zeker dat je geen stress hebt?

Veel mensen denken bij stress aan drukte op het werk, mantelzorg of relationele problemen.
Dat zijn zeker grote veroorzakers van stress, maar het zijn vaak alle kleine dingen bij elkaar die zorgen dat je last hebt van chronische stress.

Wij leven in een wereld waar alles snel gaat, veel moet en heel veel indrukken via mobiel, televisie en computer. Dit geeft allemaal prikkels waardoor ons lijf continu in een stress-stand staat.
Bedenk dat elk pingeltje van je mobiel is een stressreactie. Het drukke verkeer betekent continu alert zijn. Ook verkeerde voeding en pijnklachten geven stress. En zo zijn er nog vele andere factoren.

Wat is stress?

In geval van stress word je lichaam extra alert. Het denkt dat er ergens gevaar is en reageert met een aantal lichamelijke acties. Zo gaat je bloeddruk omhoog en ook je ademhaling wordt sneller. Je spant je spieren aan. Tegelijkertijd wordt je spijsvertering en een gedeelte van je immuunsysteem op een lager pitje gezet. Je bent helemaal klaar voor actie.
Dit was handig in de oertijd, als je onderweg een gevaarlijke tijger tegenkomt. Dan moet je kunnen vechten of hard wegrennen. Maar die tijgers die hebben we nu niet meer, maar ons lichaam reageert nog steeds hetzelfde.

Was je, in de oertijd, ontsnapt aan de tijger dan kun je weer in de rustfase komen. Zodat je hartslag weer naar beneden gaat en je ademhaling is weer rustig. Je spijsvertering kan weer werken en zo ook je immuunsysteem.
Maar in onze moderne tijd komen we vaak niet toe aan die rustfase en blijven we in actiestand.
Dit heeft grote gevolgen voor veel lichamelijke processen.
Als je geen goede spijsvertering hebt, dan worden voedingsstoffen niet goed opgenomen en krijg je dus tekorten. Hierdoor is er geen goede weefselopbouw, lopen processen niet goed en heb je waarschijnlijk weinig energie.
Bij langdurige stress verbruik je veel cortisol voor het stresssysteem, maar dat stofje heb je ook nodig voor de aanmaak van je geslachtshormonen. Ook krijg je hierdoor concentratieproblemen en heeft invloed op de insuline die je nodig hebt om je bloedsuikers te regelen.
En dit zijn nog maar een paar zaken waar langdurige stressinvloed op heeft.

Zit je dus lang in de stress dan geeft dit veel verschillende lichamelijke klachten. Waar je last van krijgt is afhankelijk van jouw zwakke plek.
Lichamelijke klachten die kunnen ontstaan zijn spijsverteringsproblemen, problemen met de menstruatie of zwanger worden. Vaak verkouden of grieperig zijn. Allerlei allergische klachten en ga zo maar door.

Tips om met stress om te gaan.

Zorg voor een goede balans in ontspanning en inspanning
Wat is nu goede ontspanning? Dingen waar je rustig van wordt, wandelen, mediteren, een boek lezen of handwerken. Rustig op de bank zitten en Netflix kijken of continu je telefoon pakken is geen ontspanning.
Houd je van intensief sporten? Dat is geen probleem maar zorg dat je na het sporten zeker een uur rust hebt, zodat je lichaam weer in de ontspannen fase kan komen.

Eet gezond

De basisregels zijn:

  • Gezonde voeding
  • Veel groente, het liefst bij 2 maaltijden
  • Zorg voor veel variatie
  • Eet zo natuurlijk mogelijk. Maak dingen zelf klaar, gebruik zo min mogelijk pakjes en zakjes. Bijvoorbeeld tomatensaus kun je zelf makkelijk maken met gezeefde tomaten (pomodore), Italiaanse kruiden, knoflook en een ui. En het duurt echt niet zoveel langer. Tip: maak een grote pan en vries dit in porties in.
  • Als je stress hebt, ga je makkelijker snacken of alcohol drinken. Probeer hier gezondere alternatieven te pakken. Pak liever een handje noten en varieer eens met kruidenthee.

Beweeg.
Neem vaker de trap, ga op de fiets. Loop elke dag minstens een half uur. Maar je kan ook zelf je huishouden doen of tuinieren.
Zorg voor een goede nachtrust:

  • Op tijd het licht dimmen.
  • Ga op dezelfde tijd naar bed en sta ook ’s morgens op dezelfde tijd op.
  • Een frisse slaapkamer geeft een betere nachtrust.
  • Na 20.00 uur niet meer eten of drinken. Dan hoeft je spijsvertering niet meer te werken in de nacht en kan je beter slapen.

Zorg voor regelmatig een rustmoment.
Denk ook aan meditatie of neem een warm bad. Ook kun je een paar keer per dag 5 minuten een diepe ademhaling doen.

Nog hulp nodig?

In deze blog heb ik een algemeen verhaal neergezet. Ik kan me voorstellen dat jij nog wat extra’s nodig hebt. Ik kan je daarbij helpen. Acupunctuur is een heel goed hulpmiddel bij stress. Door te kijken naar wat voor klachten jij hebt, kan ik daar een gerichte behandeling op inzetten.
Ook kan ik je advies geven over gezonde voeding, zodat je een goede basis krijgt. En ik heb ook leuke en gezonde recepten als je last krijgt van snackneigingen.