Acupunctuur Lotus

Hooikoorts

Door Miriam de Vries

Hooikoorts: veel mensen hebben er last van. En door het veranderende weer duurt het hooikoortsseizoen steeds langer.
De klachten kunnen sterk variëren, van een loopneus, een niesbui, tranende ogen tot doodziek in bed liggen.

Wat kan je doen om hooikoorts te voorkomen of te verminderen?
De bekende dingen zul je al regelmatig zijn tegengekomen. Zoals zelfmedicatie tegen de klachten, neus insmeren met vaseline, zonnebril op en zo min mogelijk buiten komen tijdens de pieken.

Een overprikkeld immuunsysteem

Maar aan de echte oorzaak wordt niets gedaan. En dat is een overprikkeld immuunsysteem.
Hiervoor moeten we naar de darmen gaan kijken en naar de voeding die je eet.
In je maag en darmen wordt je voedsel omgezet van grote brokken naar zeer kleine moleculaire eenheden. Die kunnen worden opgenomen in je lichaam. Dit is een heel proces met veel stappen. Je lever, galblaas en alvleesklier zijn hier bij betrokken en leveren enzymen en gal om je voedsel te verteren.

Op een gegeven moment is je voedsel zo ver verkleint dat het door je darmwand heen kan, richting je bloedbaan of lymfevaten. Maar daar zit ook nog een heel controlesysteem: je immuunsysteem. Die moet controleren of dat kleine deeltje wel ok is. Zo niet dan volgt er een actie door het immuunsysteem. Komen er door je darmwand te vaak foute stofjes dan kan je immuunsysteem overactief gaan reageren. Niet alleen in je darmen maar ook op je zwakke plek. En dat kan betekenen hooikoorts, een andere vorm van allergie, astma of huidaandoeningen.

Hoe staat het met jou darmgezondheid?

Wat eet jij? Is dit vulling of voedingsstoffen? Eet je vaak snacks en pizza’s? Veel suikerrijke tussendoortjes of dranken? Of eet je maximaal 3x per dag met maaltijden die bestaan uit groente, eiwitten en wat koolhydraten? En dit zo natuurlijk mogelijk. En hierbij bedoel ik dus geen voedsel met fabrieksbewerkingen zoals kunstmatige stoffen, zout en suiker.
Als jij goed eet dan krijg je voldoende voedingsstoffen binnen om je lichaam goed te laten functioneren. Dan kunnen je maag en darmen en ook de alvleesklier en lever hun werk doen.

Wat je vaak ziet is dat vullingstoffen of een teveel aan tarwe je darmwand prikkelen, waardoor deze beschadigd raakt en het gevolg is dat foute stofjes makkelijk in je lichaam komen.
Verder hebben die vullingstoffen ook een verstorende werking op je darmbacteriën. In je darmen en vooral de dikke darm leven heel veel verschillende bacteriën en ook virussen en schimmels. Als alles ok is dan heb je er alleen maar voordeel van. Maar is de balans tussen de verschillende bacteriën niet in orde dan kunnen sommige bacteriën zorgen voor aantasting van je darmwand. En kunnen er makkelijk foute deeltjes in je lichaam komen.

Dit is maar heel kort wat er gebeurt in je darmen. Maar ik hoop dat je snapt dat dit wel grote invloed heeft op jouw hooikoorts.

Hoe kun je op een natuurlijke manier je hooikoorts aanpakken?

In mijn praktijk pak ik hooikoorts op meerdere fronten aan.
Op de eerste plaats de klachten die je op dat moment hebt. Met acupunctuur kun je die weer snel verminderen.
Daarnaast gaan we werken aan je darmen en je immuniteit. Daar gaan we de zaken weer herstellen.
Dit kan met acupunctuur. Maar een groot deel zal je zelf moeten gaan doen.
Dit betekent aanpassing van je voedingspatroon. Zodat je de goede voedingsstoffen binnenkrijgt.
Verder gaan we darmflora herstellen en ook de darmwand.
Dit gebeurt onder andere door je eten maar ook door wat supplementen die ik je ga adviseren.
Misschien denk je nu maar dan moet ik nu supergezond gaan eten? En mag ik geen snacks of suikers meer? Natuurlijk mag je die nog, maar je gaat werken aan een betere balans. We gaan op zoek naar een gezond voedingspatroon wat bij jou past, waar ook nog ruimte is voor die lekkere snack.

Dus wil je van je hooikoortsklachten af dan zal je zelf hier in moeten investeren.
Maar is er iets op tegen om gezonder te gaan eten?. Dat je minder last hebt van die hooikoortsklachten? En dat je meer energie gaat krijgen en ook andere klachten minder worden? En jij gezond oud kunt worden?
Goede voeding is investeren in een gezond leven.